AQUA DIVING

het begin ..                   

In de zomer van 1943, op het hoogtepunt van de Tweede Wereld oorlog, waadde een man de Middellandse Zee in, voor de kust van Zuid-Frankrijk. De kleine baai was buiten het gezichtsveld van de Duitsers en dat was ook precies de bedoeling. Op zijn rug was een vreemd apparaat vastgebonden en de vijand zou zich de vingers aflikken om dat apparaat in handen te krijgen.

De man was Jacques Yves Cousteau. Wat hij op zijn rug droeg, was de eerste Aqua Long, een vinding die een omwenteling zou teweegbrengen in het zee-onderzoek en het sportduiken. Deze veranderde de ouderwetse duiker met zijn onhandige zware helm en zijn loden schoenen, in een man-vis die in alle richtingen door het water kon zwemmen.

Hendriks

30 jaar later, in de zomer van 1973, maak ik samen met Frederique onze eerste duik met perslucht in Juan-Les-Pins. Het was het begin van een avontuur. Terug in Nederland zijn we zo onder de indruk van onze eerste ervaring met duiken dat we besluiten duiklessen te nemen. Nu was de keuze niet zo groot, er bestonden diverse duikverenigingen maar een opleiding nam een lange tijd. We sloten ons aan bij Duikschool Hendriks, een van de eerste commerciële duikscholen van het land. We doorliepen de duikschool in een half jaar tijd en Pieter ging zelfs door als instructeur. Nu liep de duikschool van Hendriks nogal chaotisch en met een mede instructeur, Rob Dijkman, hebben wij Peter Hendriks voorgesteld de leiding van de school aan ons over te laten. Dit liep aanvankelijk zeer succesvol totdat Peter Hendriks, door geldgebrek, de duikapperatuur van de duikschool verkocht. Nu hadden we een goed lopende duikschool maar zonder materiaal. De teleurstelling bij Rob en mij (en enkele mede instructeurs) was groot.

Pieter, Frederique & Rob
Samen met Rob Dijkman hebben we toen besloten dat we net zo goed zelf een duikschool konden beginnen. Onze ervaring met de duikschool van Hendriks gaf ons een goede basis voor succes. Na diverse avonden praten kwamen we met de naam AQUA DIVING, mede doordat het in boven in de alfabetisch lijsten zou komen te staan. Nu was ons contact met Peter Hendriks zeer goed maar we beseften dat het starten van een duikschool niet in goede aarde zou komen te vallen. Mede daarom besloten we ten eerste alle apparatuur bij hem te bestellen en de school zou in Naarden beginnen (daar was tijd in een zwembad ter beschikking) en niet in Amsterdam waar Peter nog actief was. De duikschool Aqua Diving was geboren.

Het jaar in Naarden ging goed en een leuke groep leerlingen vormde de basis van ons succes. Tevens besloten we wat duikmateriaal te verkopen bij de ingang naar het zwembad, zoals brillen en zwemvliezen. We besloten zelfs een reis te organiseren naar Zuid Frankrijk met de meeste leerlingen. Deze reis is een verhaal apart met diverse incidenten, maar voor ieder een onvergetelijke ervaring. Na ongeveer een jaar kregen wij de mogelijkheid een uur in het Marnixbad te krijgen hetgeen natuurlijk aantrekkelijk was voor onze toekomst. Wederom een tegenvaller voor Peter Hendriks, maar zijn school liep toch al tegen het einde en Peter zou naar Portugal verhuizen. Oud leerlingen , met René Huyskens , Ruud Eikelenboom en André Koppelaar beginnen een vereniging onder de naam "Vesting Divers Naarden".

Pieter André de la Porte & Rob Bijkman tijdens een duik in de Sloterplas

Een leerling van onze school, Henk Maas, kwam met een aardig voorstel. Henk was Directeur bij Hotel 'L Europe en het hotel had een wijnopslag in een pakhuis aan de Brouwersgracht 193, welke niet meer door het Hotel zou worden voortgezet. Hij stelde voor dat wij de ruimte aan de begane grond voor de duikschool konden overnemen. Dit idee kwam goed uit, daar er grote behoefte bestond aan een plaats waar we na de duiklessen konden samen komen en waar de apparatuur kon worden opgeslagen. Na wat verbouwingen was er een gezellige duikbar waar we na de donderdag avond lessen nog lang doorgingen met napraten over de hobby. Vanuit de Brouwergracht werden vele evenementen georganiseerd en na verloop van tijd, in November 1975, begon er onder de oud leerlingen ook de behoefte ontstaan naar een vereniging. De vereniging Aqua Diving wordt opgericht en was begin Januari 1976 een feit. Het bestuur bestond uit oud leerlingen en medewerkers van de duikschool, bestaande o.a. uit Artuur Osterwold, Martin Blok en Paul de Leeuw.

Door de groei van de school ontstond er ook steeds meer behoefte aan de verkoop van duik uitrustingen. We zochten contact met diverse importeurs in Nederland van duikapparatuur, maar deze wilden ons niet leveren. Duikschool Aqua Diving was in de wereld van de duiksport een luis in de pels, zeker met een sterke NOB en de kartel van duikwinkels. We werden niet serieus genomen waardoor wij gedwongen werden ons heil in het buitenland te zoeken. Nu zat ik zelf vaak in Londen en zocht contact met Typhoon, een leverancier van vele producten in de duiksport. Het contact had een risico daar Typhoon in Nederland door Horwa werd vertegenwoordigd. Wel wist ik dat Horwa maar enkele producten van Typhoon afnam, en ik stelde de heer Charles van der Lande, directeur van Typhoon voor om alle producten te vertegenwoordigen. We konden het goed vinden en we mochten Typhoon in Nederland gaan vertegenwoordigen. Rob in de tussentijd ging naar Italië en kwam terug met een aanhanger vol met brillen, snorkels en zwemvliezen. Achter onze bar begon een winkeltje te ontstaan.

Opening Haarlemmerdijk 12

De eigenaren van het pand aan de Brouwersgracht zeggen onze huur op en wij verhuizen naar de Haarlemmerdijk 12, een winkel met een kelder. Op dat moment een winkel die elke middag open ging. Zelf ging ik voor halve dagen werken bij mijn huidige werkgever. De duikschool was nu ook uitgegroeid met een volwassen winkel. De groei zat er vanaf dat moment goed in. Door eigen import en de vele aantrekkelijke aanbiedingen kregen we meer greep op de markt, dit tot ergernis van een groep bestaande winkels, met al gevolg dat de groep de Hiswa dreigde te verlaten als wij zouden worden toegelaten. Gelukkig ging de Hiswa hier niet op in. De luis in de pels begon te bijten. De winkel wordt te klein en de zaak verhuist naar nr. 39, waar Rob zelf boven de zaak gaat wonen.


De groepsfoto van de 1ste buitenduik Aqua Diving, gehouden op 8 Juni 1975

  
De duikboot waarmee we voor het eerst een duik maakten(1973).

Fréderique net voor haar eerste duik in Zuid Frankrijk. (1973)


De eerste vakantieduik in Zuid-Frankrijk met leerlingen van de duikschool.
Leerlingen op een vakantieduik in Zuid Frankrijk.


Pieter, deze pot is niet van een oud schip, maar worden gebruikt door vissers om inktvissen te vangen.


De winkel aan de Haarlemmerstraat 12.


Helmduiken in het Marnixbad te Amsterdam.

Een buitenduik in Zeeland.

Rob en Fréderque op de Hiswa en bestuderen de aanbiedingen.